Lower House Farm

Colas were appointed to construct Lower House Farm household waste recycling centre (HWRC) on a project aimed at fully supporting and encouraging best practice in the recycling of municipal waste in the boroughs of North Warwickshire, Tamworth, Nuneaton and Bedworth.

This flagship project for the two counties will enable the bulk handling and transfer of waste to a proposed 'Energy from Waste' plant in south Staffordshire, where the latent energy from the waste will be converted to electricity.

The recycling centre and waste transfer station is located near to the M42/A5 Tamworth junction and is scheduled for completion in the winter of 2012.

 

July 2012

Safety fencing was added to the high level walkways.

July 2012

Photovoltaic panels were installed on the roof of the Waste Transfer Station.

Timeline 18 Photo Voltaic Panels

July 2012

Colas utilised recycled aggregates produced in accordance with WRAP protocols throughout the project.

Timeline 12 Recycled Aggregates

July 2012

Cladding works to the re-use shop were carried out.

July 2012

A new road for public access from Lower House Farm Lane was constructed.

June 2012

Concrete pavements to operational yard areas  were constructed using fibre reinforced concrete.

June 2012

A small steel frame building was erected which would be used as a re-use shop.

Timeline 15 Re -use Shop

June 2012

Construction fill works were carried out to the high level area in the new split level facility.

Timeline 6 Aerial Photo

June 2012

Colas introduced Low Temperature Asphalt to the project to achieve carbon footprint reductions.

May 2012

Colas erected the steel frame of the WTS - 2400m2 area 14m high.

May 2012

A new office and welfare building was constructed and the foundations were excavated and cast in-situ with concrete.

May 2012

The new WTS required 3.5m high push walls formed of reinforced concrete to retain the proposed bulk handling of household waste.

 Timeline 9 RC Push Walls 3.5m High

May 2012

The Waste Transfer Station (WTS) foundations were cast in-situ with holding down bolt assemblies.

May 2012

Concrete piers for high level walkways were constructed for public access to the containers.

April 2012

Considerable material from on site earthworks was used in construction fills to create the split level HWRC area.

March 2012

The retaining wall was constructed to accommodate high level walkway piers for easy public access at the higher level.

Timeline 4 Retaining Walls To HWRS

March 2012

For the retaining wall foundations prefabricated steel reinforcement, in combination with fibre reinforced concrete, was used.

 

February 2012

Drainage works began, requiring hydraulic breakers to excavate underlying mudstone.

Timeline 2 Drainage In Rock

 

January 2012

Colas commenced the Lower House Farm HWRC project and established the site compound.